%100 etkili rahim ağzı kanseri aşısı onaylandı!
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi rahim ağzı kanserinin ve HPV tip 16 ve 18 virüslerinin neden olduğu rahim ağzı, vulva ve vajinada kanser öncesi lezyonların önlenmesine yönelik Gardasil isimli aşıyı 8 Haziran 2006 tarihinde onayladı. HPV cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygın görülen hastalıklardan biri.

Merck & Co firması tarafından üretilen aşının 9-26 yaş arasındaki kızların aşılanmasında kullanılmak üzere onaylandığı bildirildi. Ancak aşının HPV enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla erkek çocuklarda kullanımı onaylanmadı.

Aşının önerildiği hedef yaş düzeyinin düşük olma nedeninin aşının etkinliğinin cinsel ilişkinin başlamadan ve dolayısıyla HPV enfeksiyonu bulaşmadan önce en yüksek düzeyde olması.

Gıda ve İlaç Dairesi enfeksiyonun bulaştığı kişilerde aşının etkili olmayabileceğini ve rahim ağzı kanserine yol açan lezyonların gelişme riskini artırabileceğini vurguluyor.

Aşı FDA tarafından bugüne kadar onaylanan ilk kanser aşısı olma özelliğini taşıyor.

Gıda ve İlaç Dairesi uzmanları birçok rahim kanserinin kökeninde yatan virüsleri hedef alması nedeniyle aşının kadın sağlının korunmasında büyük bir ilerleme olduğunu vurguluyorlar.

Gardasil rahim ağzı kanserlerinin %70’inden sorumlu olan iki HPV tipine karşı %100 koruma sağlıyor. Ayrıca aşının HPV 6, 11, 16 ve 18 tiplerinin neden olduğu genital siğiller ve diğer genital lezyonlara karşı kullanımının onaylanması da tavsiye edildi.

Bugün rahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü ve her yıl 233.00 kadın hayatını kaybetmesine yol açıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder