Erkeğin cinsel kalitesi vazektomi ile artıyor

Erkekler için doğum kontrol yöntemi olan vazektomi cinsel kaliteyi artırıyor.



Cinselliğe zarar verir endişesi taşıyan erkekler yöntemden uzak duruyor. "Oysa bilinenin aksine vazektomi cinselliğe zarar değil yarar getirir" diyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Uğur Yılmaz, vazektominin cinselliğin kalitesini artırdığını belirtti.



Vazektomi erkekler için uygulanan bir doğum kontrol yönteminin adı. Tüplerin bağlanması anlamına gelen ve çok etkili doğum kontrolu sağlayan vazektomi Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde son derece yaygın. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Bozuklukları Merkezi Başkanı ve Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Yılmaz, erkeklerde doğum kontrolü yöntemi olan vazektominin çocuk istemeyen çiftler için çok etkili bir yöntem olduğunun altını çiziyor. Yılmaz “Erkekte tüplerin bağlanması hem doğum kontrolü yöntemi olarak faydalıdır, hem de cinselliğin kalitesini artırır" diyor ve ekliyor:



CİNSELLİĞİ OLUMLU ETKİLİYOR

Dr. Yılmaz, "Sadece çiftler artık çocuk sahibi olmak istemiyor, bu riski ortadan kaldırmak istiyorlarsa bu yöntem gayet sağlıklı bir şekilde uygulanır. Aksine, işlem cinsellikte faydalı olabilir” diyor ve şunları söylüyor, “Çünkü prezervatif veya geri çekme yöntemi kullanan çiftlerin o sıradaki gerginlikleri olmayacağı için cinsellik de olumlu etkilenir. Tüplerin bağlatılması operasyonu çok basit bir işlemdir. Ancak çok dikkatli ellerde ve hijyenik bir ortamda yapılması gerekir. İşlemi yaptırmaya karar verirken bu işin sıklıkla yapıldığı yerler tercih edilmeli. Çünkü enfeksiyon riski çok önemli. Buna dikkat etmeli."



İŞLEM BASİT

"Erkeklerde daha kolay doğum kontrol yöntemlerini sayarken genellikle kadının uygulayacağı yöntemler bilinir. Oysa erkeğin tüplerinin bağlanması çok etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Erkeklerde doğum kontrolü, kadınlardakinden daha da kolaydır. Erkeklerde tüplerin bağlanması diğer yöntemlere göre çok avantajlı. Örneğin uzun süre ilaç kullanmayı gerektirmiyor. Ya da kadınlarda tüplerin bağlanması genel anestezi gerektirdiği halde erkeklerde lokal anestezi kullanılıyor Erkeklerde doğum kontrolü cerrahi olarak çok basit bir işlemdir. ”



LOKAL ANESTEZi YAPILIYOR

Bu yöntemin acı vermediğini belirten Doç. Dr. Uğur Yılmaz, “Öncelikle lokal anestezi ile yaptığımız için hasta için sonrasında sorunlar oluşmuyor. İşlem sırasında sperm kanallarının bulunduğu bölgeyi uyuşturuyoruz. Daha sonra küçücük bir kesi ile o kanalları çıkartıp bağlayıp aradan küçük bir parça çıkartıyoruz. Hasta sabah gelirse öğleden sonra günlük hayatına devam edebiliyor. Sadece 2-3 gün ağır iş yapmasını istemiyoruz” diyor.



40 YAŞ ÜSTÜNÜN TERCİHİ

Avrupa’da ve Amerika’da çok yaygın olan tüp bağlanması işlemini ülkemizde genellikle 2-3 çocuk sahibi olan 40 yaşın üstündeki erkeklerin tercih ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Uğur Yılmaz, bu yöntemin toplumumuzda çok bilinmediğinin de altını çiziyor. Dr. Yılmaz, "Cinsel fonksiyonu olumsuz etkileyeceği sanılıyor. Böyle bir şey söz konusu değil" diyerek aksini aktarıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder