Ayakta mantar hastalığı
Deride yerleşen mantar hastalıklarının en sık görülen şekli ayak mantar hastalığıdır. Genellikle çok kaşıntılıdır. Kaşınma yoluyla deride yaralar ve sıyrıklar açılması diğer mikroplar için iyi bir giriş kapısı oluşturur ve ikinci bir mikrobik hastalık eklenebilir. Bazen de alerjik reaksiyonlar gelişebilir.

En sık görülen şekli, halk arasında''mayasıl''adı verilen ayak parmak arası yerleşimidir. Bu tip bazen kuru soyulmalar, bazen kabarcıklı, bazen de yaş, beyaz, peynirimsi bir manzarada görülebilir. Ayak tabanında ise genellikle kuru soyulmalar ve bazen kalınlaşmalar da görülebilir.

Ayak tırnaklarında da mantar yerleşebilir, tırnaklarda kalınlaşma, kabalaşma, renk değişikliği görülür, kalınlaşmalar ağrıya yol açabilir, ayakkabı giyilmesini ve tırnak kesilmesini zorlaştırabilir.

Bulaşması terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, küvet, plaj, hamam ve benzeri ortak zeminlerden olabilir. Ayakların yıkandıktan sonra iyi kurulanmayıp nemli kalması mantar üremesi için çok uygun bir ortam yaratır. Tırnaklara bulaşma ise daha çok tırnak makası, törpü gibi tırnakta zedelenme de yapabilen ortak eşyalar aracılığıyla olur.

Tedavi

Tedavide mantarlara karşı etkili pomat, pudra, tırnak losyonu ve ağızdan ilaçlar verilir. Ayak derisi için en az bir ay, ayak tırnakları için en az dört ay düzenli tedavi gerekecektir. Ayak parmak aralarının kuru tutulması, yeni bulaşma ve yinelemeleri önlemek için çok önemlidir. Ortak eşya kullanımını önlemek ve mantar bulaştığı düşünülen ayakkabı, çorap vb. eşyaların dezenfekte edilmesi çok önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder