Prostat tedavisinde yeşil ışık
Erkeklerin korkulu rüyası prostat büyümesini tedavi etmek artık daha kolaylaştı. Yeni geliştirilen bir lazer ile büyüyen prostat kısa sürede buharlaştırılmakta, erkekler çok daha kısa sürede normal aktivitelerine dönebilmektedir. Yan etki ve komplikasyonlar ise eski tedavidekilerden daha az.

Prostat nedir?
Prostat her erkekte bulunan, mesane çıkışında yerleşmiştir. İdrar yolu prostatın içerisinden geçer. Prostat tabanı mesane tarafında, tepesi penis tarafında yerleşmiş bir armuda benzetilebilir. Sap kısmını ve armudun içinde sapın devamı olan kısmı ise idrar yolu olarak düşünebiliriz. Prostat normalde meniye bazı maddeler karıştıran salgı bezidir.

Prostatın Hastalıkları Nelerdir?
Prostatın üç önemli hastalığı vardır. Bunlar, prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseridir. Prostatın iyi huylu olan büyümelerine halk arasında prostat veya prostat büyümesi denilmektedir. Bunların her üçü de farklı hastalıklardır.

Prostat iltihabı daha çok orta yaşlı erkelerde görülür. İdrar ve cinsel şikayetlerle seyreder. Kronik seyri yıllarca sürebilir. Tedavilere dirençlidir. Prostat kanser ve iyi huylu prostat büyümesi elli yaşlarından sonra erkeklerin korkulu rüyasıdır.

Prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin farkları nelerdir?
Her ikisi de prostat dokusundan kaynaklanmakla beraber geliştikleri yerler prostatın farklı bölgeleridir. Prostat kanseri prostatın dış kısmından gelişir. Prostatın iyi huylu büyümesi ise, idrar yolunu çevreleyen dokulardan gelişir. Her iki hastalıkta, idrar yoluna baskı olabileceğinden belirtileri benzer olabilir. Her iki hastalığın tedavisi de tamamen farklıdır.

Prostat hastalıklarında belirti ve şikayetleri nelerdir?
Prostatın idrar yolunu daraltması neticesi, idrar akımını başlatmakta zorluk, idrar akımının kuvvetinde azalma, idrar akımının çapında azalma, kesik-kesik idrar yapma, idrar yaptıktan sonra veya idrarın son kısmını damla damla yapma, idrar yaptıktan sonra rahatlayamama ve idrar varmış hissi prostat büyümesinin idrar yoluna baskısı ile ilgilidir.

Büyüyen dokunun ve ilave değişiklikler neticesinde, sık idrar yapma, gece idrara kalkma, idrar yaparken ağrı ve/veya yanma, ani idrar hissi meydana gelebilmektedir.

Prostat Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Prostat hastalıkları, hastanın şikayet ve belirtilerinden yola çıkarak, parmakla prostat muayenesi, ultrasonografı ile görüntüleme ve kan testleri ile teşhis edilebilir. Şüpheli durumlarda ilave tetkikler gerekebilir. Prostat kanseri prostattan alınan parçaların mikroskopta incelenmesi ile konulabilir.

Prostatın Büyümesinde Hangi Tedaviler Yapılmaktadır?
İyi huylu prostat büyümelerinde ilaç tedavileri olmakla beraber bunlar hastalığı ortadan kaldıramazlar, sadece bir müddet rahatlama sağlarlar. Olgunlaşmış prostat açık veya kapalı ameliyatla tedavi edilmektedir. Açık ve kapalı ameliyat tercihi prostatın büyüklüğü, hastanın özellikleri ve cerrahın deneyimine göre olur.

Prostat Tedavisinde Buharlaştırma veya Yeşil Işık Nedir?
Kapalı ameliyatlarda prostat parça parça kesilerek dışarı alınmaktadır. Ameliyatta kesme ve yakma işlerinde elektrik enerjisi kullanılmaktadır. Buharlaştırmada ise yeşil ışık adi verilen bir lazer kullanılmaktadır.

Buharlaştırma Tedavisinin Üstünlükleri Nelerdir?
1. Ameliyatta ve sonrasında kanama olmamaktadır. Ameliyatta kanama olmaması ameliyat süresinin kısaltır ve çok rahat çalışma ortamı sağlar. Ameliyattan sonra hasta rahat eder. Klasik ameliyatlarda kanamalar hastayı ve cerrahı sıkıntıya sokabilmektedir.

2. Ameliyatta kanama ve vücuda sıvı emilimi olmadığından hastanın ameliyattan etkilenmesi daha az olmakta, genel durumu bozulmamaktadır.

3. Buharlaştırma tedavisinde sonda kullanılmamakta veya kullanılsa bile diğerlerine göre çok kısa süre olmaktadır.

4. Hastanede kalış süresi kısa olmaktadır. Sabah ameliyat yapılan hasta akşam evine gönderilebilmektedir.

5. Ameliyat lokal anestezi denen, prostat bölgesinin uyuşturulması ile yapılabilmektedir.

6. Hastanın normal aktivitelerine dönüşü daha kısa sürede olmaktadır.

Buharlaşma Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatın, her tedavinin riskleri ve yan etkileri vardır. Riskin sıfır olması hiçbir zaman düşünülemez. Ancak buharlaştırma tedavisinde de yan etki ve riskler, alternatiflerine göre çok daha azdır.

Buharlaşma Tedavisi Cinsel Fonksiyonları Etkiler mi?
Buharlaştırma tedavisinde cinsel fonksiyonlar olumsuz yönde etkilenmez. Hatta, hastanın idrar ile ilgili şikayetleri ve hastalığı ile ilgili olumsuzlukları ortadan kalktığı için cinsellik daha iyi olacaktır. İyi huylu prostat büyümelerinde yapılan açık ve kapalı ameliyatlarda da cinsel fonksiyonların etkilenme ihtimali çok düşüktür.

Prof. Dr. Kemal Sarıca
Üroloji Bölümü
Memorial Hastanesi

0 yorum:

Yorum Gönder