Meme estetiğinde uygulanan yöntemler
Göğüsler, bir kadının giyinik ve çıplak güzelliğindeki belirleyici ana faktörlerden biri. Meme şekillendirmesinde önemli olan, meme görünümünden memnun olmayan her kadın için süt kanallarına zarar vermeden memeye istenilen şekli kazandırmak ve sağlıklı bir güzellik elde etmek.

Memorial Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tuğrul Turan, meme estetiğinde uygulanan yöntemler hakkında bilgi verdi.

Kadın göğsünün güzelliğinde aranan özellikler hakkında bilgi verir misiniz?
Doğru yerleşim yani sarkma olmaması. Uygun büyüklük; göğsün büyük ya da küçük olmaması ve güzel şekil yani göğüs kafesi üzerinde yarım küresel biçim. Göğüslerin "güzel" olarak nitelendirilmesi için bu üç niteliğe de ödün vermeden aynı anda sahip olması gerekir.

Göğüslerin güzellik nitelikleri, hangi nedenlere bağlı olarak bozulur?
Doğuştan gelen yapısallık dışında, tekrarlayan kilo değişiklikleri, gebelik ve emzirme dönemleri, yıllar içinde yerçekimi etkisi ve yaşlanma gibi etkilere bağlı olarak göğüslerin bu nitelikleri kaybolur.

Her doğumdan sonra emzirme dönemi bittiğinde göğüslerde az ya da çok bir miktar değişiklik mutlaka kalır. Bazı kadınlarda emzirme dönemini sonunda, sarkma ve küçülme görülürken, bazılarında da aksine büyüklük kalıcı olabilir.

Hiç hamilelik geçirmemiş kadınlarda da, kilo değişiklikleri ya da deri özellikleri ve meme bezinin doğumsal olarak büyük, küçük ya da sarkık olması da, onları çıplak ya da giyindiklerinde rahatsız eden benzer bir şekil bozukluğu yaratabilir.

Göğüslerde ortaya çıkan şekil bozuklukları nasıl gideriliyor ve göğüslere güzel şekil verilebiliyor?
Kadın göğüslerinde ortaya çıkan sarkma, büyüklük, küçüklük ve şekil değişiklikleri askılama, toparlama (mastopeksi), küçültme (redüksiyon) ya da büyütme ameliyatları (silikon meme protezleri) ile "doğru yerleşim, doğru büyüklük ve güzel şekil"e kavuşturulabilir.

Meme askılama ve toparlama uygulandığında bile yeterli büyüklüğe (hacme) ve dolgunluğa ulaşmayacak kadar küçük veya az gelişmiş göğüsleri olan kadınlarda silikon meme protezleri gerekir. Bunun dışındaki bütün kadınlar bir askılama-toparlama ya da küçültme girişiminden er geç yarar görebilirler.

Göğüslerde estetik cerrahinin olumlu ve olumsuz yanları nedir?
Estetik cerrahinin gelişimi içinde, meme küçültme ve meme askılama tekniklerinin bir çoğu zaman zaman popüler olmuş ve daha sonra da terk edilmişlerdir. Yılların süzgeci içinden ancak birkaç teknik günümüze kadar ulaşabilmiştir. Daha önce uygulanan birçok teknik memeye şekil vermek için meme cildini kullanmaktadır.

Meme cildinde gerginlik yaratan bu tekniklerde izler çoğunlukla istendiği kadar belirsiz olamadığından teknikler daha az kesi yapmaya yönelmişlerdir. Daha az kesi yapılmak istendiğinden hemen yapıldığı anda, ya da kısa vadede "güzel" netice alınamayan, deride uzun zaman beklemeyi gerektiren bolluk ve potlar bırakan ve bu nedenle de ileri dönemde ciddi düzeltmeler gerektiren kısa izli ameliyatlar ortaya çıkmıştır.

Bu girişimlerde de yine deriye çok görev yüklenmekte, memenin zaman içinde kabul edilir bir güzelliğe kavuşması beklenmekte ve aylar içinde yerleşen meme şekli çoğu kez çok tatmin edici sonuçlar verememektedir. Bu tekniklerde derideki düzensizliklerin ve potların sonradan düzeltilmesi gerekebilmektedir.

Meme protezi memenin kendi dokusu kullanılarak da yapılabilir mi?
Memenin sadece kendi dokusu kullanılarak bir silikon protez güzelliğinde şekillendirildiği ve göğüs kafesi üzerinde bu yeni şekliyle kendi başına konumlandırılıp tespit edildiği askılama tekniğimiz ile deride potlar ve gerginlik olmadan, güzel şekil için hiç beklenmeksizin ve ikincil düzeltmelere gerek duyulmaksızın silikon proteze benzeyen sonuçlar elde edilebilmektedir.

Meme şekillendirmede yeni teknikler hakkında bilgi verir misiniz?
Meme kitlesinin o vücut üzerinde kendi içinde şekillendirilmesi daha önce de uygulanan bir yöntem olmakla birlikte, bu yöntemler son yıllarda daha da gelişmiş ve mükemmelleşmiştir.

Yaygın, sarkmış bir meme dokusundan arzu edilen güzellikte "yarım küresel" şekilli bir meme yaratmak mümkündür. Bu teknikle ameliyat gününde dahi bir meme protezi kadar güzel şekilli bir meme askılama - küçültme ameliyatı yapılabilmektedir.

Süt kanallarında hasar yaratmadan ve silikon protez kullanmaksızın, kişinin kendi meme dokusu şekillendirilerek yapılan bu askılama - küçültme tekniğiyle 12 - 14 günlük bir iyileşme döneminin ardından meme protezleri ile elde edilen sonuçlara benzer ve çoğunlukla da çok daha doğal güzellikte göğüslere ulaşmak mümkündür.

Bu teknikle meme derisine hemen hemen hiç ağırlık yüklenmiyor olması izleri mükemmelleştirir ve ameliyat sonrasında çok ciddi ağrı hissedilmeden 3’üncü günden itibaren masa başı işlere ve normal ev hayatına dönüş mümkün kılınır.

Memede arzulanan "yarım küresel" şeklin meme derisine gerginlik yüklenmeden; memeye hemen ve yıllar boyu kalıcı olarak verilebilmesi bir yenilik olarak değerlendirilebilir.

Silikon protez kullanılmadan, protez kullanılmış gibi sonuçlar elde edilen bu teknikle silikon protezlerin çok ileri yaşlarda ortaya koydukları "hep diri kalma" sorunları da görülmez, ve göğüsler vücudun doğal yaşlanma sürecine paralel olarak yaşlanırlar. Bu teknik meme küçültmede ve meme askılamada da aynı biçimde ve aynı derecede başarılı sonuçlarla uygulanmaktadır.

Bu teknikten yararlanamayacak olan kadınlar için öneriniz nedir?
Bu teknikten yararlanamayacak kadınlar, askılama yapıldığında dahi ortaya çıkan meme büyüklüğünün hala o bedene göre küçük kaldığı kadınlardır. Bu kadınlar istenilen büyüklüğe ancak bir meme protezi yardımı ile ulaşabilirler. Bazı olgularda, askılama ameliyatları meme yerleşimini sarkıklığını düzeltirken aynı zamanda bir meme protezi ile memeyi istenen büyüklüğe ulaştırmak da gerekebilir.

Silikon meme protezlerinin kullanılması sağlık açısından bir sakınca oluşturur mu?
Silikon protezler serbest silikon içermediğinden zannedildiği gibi zararlı bir yöntem de değildir. Silikon jel protezler serumla doldurulan protezlere kıyaslandıklarında, hacimlerinden hemen hiç kaybetmez ve bu nedenle de uzun vadede yenileme ve düzeltme çok nadir olgularda gerekli olur.

Askılama ile istenen büyüklüğe ulaşmanın mümkün olmayıp da bir meme protezi mecburen gerekli olduğu durumlarda askılama yapılırken aynı anda meme protezi de yerleştirilerek; uygun yerleşim, yeterli büyüklük ve güzel şekil ortaya çıkarılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder