Pelvik inflamatuar hastalık (PID)
PID, kalça çukuru içinde bulunan uterus (rahim), tüpler, overler (yumurtalıklar) ve bu organlara ait bağ ve zarların enfeksiyonuna denir. Sıklıkla doğurganlık çağındaki, cinsel olarak aktif kadınları etkiler.

PID karın içinde ve özellikle tüplerde yapışıklıklar meydana getirmek suretiyle kısırlığa yol açabilir. PID ihmal edildiğinde kadınlarda ölüme neden olabilmektedir. PID in en sık nedeninin seks yoluyla geçen hastalıklar olduğu düşünülmektedir. Tedavi edilmediği taktirde en sık PID e neden olan enfeksiyonlar gonore (bel soğukluğu) ve clamidya enfeksiyonlarıdır.

PID’de ilk olarak etken mikro organizma serviksi (rahim ağzı) enfekte eder, daha sonra enfeksiyon uterus, tüpler, overler ve karın boşluğuna yayılabilir. PID tıbbi ya da hijyenik yolla olmayan düşükler, doğum sonrası veya herhangi bir vajinal enfeksiyon varlığında spiral takma girişiminde bulunulması sonucu da oluşabilmektedir.

Belirtiler
- Kötü kokulu vajinal akıntı

- İdrar yaparken sancı veya ağrı

- Karın alt kısmında ağrı

- Anormal kanamalar

- Ateş, titreme

- Bulantı ve kusma

Tanı
Doktor hastalığa ilişkin şikayetleriniz, kullandığınız doğum kontrol yöntemi, sizin ve partnerinizin seksüel alışkanlıklarınızı da içeren sorular soracaktır. Daha sonra pelvik muayene yapacaktır. PID in teşhisi her zaman çok kolay olmamaktadır, karın içinde ağrı oluşturan apandisit gibi benzer akut hastalıklardaki ağrı ile karıştırılabilir.

Enfeksiyonu tespit etmek için servikal sürüntü örnekleri mikroskobik incelemesi ve kan testleri uygulanır. Teşhis konusunda hala bir şüphe varsa karın içinde enfeksiyona bağlı olarak herhangi bir yerde apse ya da cerahat olup olmadığını değerlendirmek için ultrasonografi yapılır. Bunlarla tanı halen koyulamazsa karın içini görmek ve gerekirse bir takım girişimlerde bulunmak için karın içine sokulan optik tüpler yoluyla yapılan laparoskopi gerekli olabilir.

Korunma
Hem erkek hem de kadın açısından tek partnerli bir cinsel yaşam PID için koruyucudur. Yeni bir cinsel partnerle ilişkilerde prezervatif, diyafram ve servikal kap gibi bariyer yöntemlerinden birinin kullanılması da seks yoluyla geçen hastalıklardan koruma sağlar. Seks yoluyla geçen bir hastalık ya da PID oluştuğunda sadece hastanın kendisi değil onun partnerlerinin de tedavi edilmelidir.

Tedavi
PID in esas tedavisi antibiyotiklerdir. Birden fazla etken mikro organizma var ise kombine antibiyotik tedavileri önerilir. Antibiyotikler enfeksiyonun şiddetine göre ağız yoluyla veya tercihen hastanede damar içi yoluyla uygulanabilmektedir. Tedavi süresi 10 - 14 gün kadardır, doktor tarafından önerilen tedavi periyodu tamamlanmadan tedavi kesilmemesi gerekir.

Ayrıca aktiviteyi azaltarak dinlenmek de vücudun yeniden toparlanması için gereklidir. Doktorunuzun önerilerine uymak,verilen tedaviyi düzenli ve tam olarak uygulamak ve çağırıldığınız kontrollere zamanında gitmek sağlığınız için önemlidir.Yeni bir enfeksiyondan korunmak için de seks partnerlerinizin de tedavi edilmesi şarttır.

Çok yüksek ateş, bulantı ve kusma varsa, teşhis kesin olarak konulamamış ve apandisit için ayırıcı tanı yapılamamışsa hastanede takip gerekebilir. Eğer antibiyotikle tedavi yeterli olmazsa cerrahi tedavi gerekebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder