Kadınlarda bilek kanalı sendromu (karpal tünel sendromu)
Ellerde ağrı ve uyuşmaya neden olan karpal tünel sendromu her iki elde birlikte ve baskın kullanılan elde daha belirgin olarak çıkar. Kolun ön kısmında bulunan median sinirin bilekte bağların altındaki kanaldan geçerken baskı altında kalması sonucu oluşur. Ana belirtisi uyuşma ve ağrıdır. Ağrı parmaklara, kollara omuza kadar yayılabilir, uyuşma yalnız elde olur. Zamanla ellerde güçsüzlük, el kaslarında incelme ve erime ortaya çıkabilir.

Bazı kişilerde median sinirin geçtiği bu kanal doğuştan dardır. Mesleki veya tekrarlayıcı bilek hareketleri ile sinir baskı altında kalabilir. Daktilo veya bilgisayar kullanma, yazı yazma, örgü örme, çekiç kullanma gibi hareketler bunlar arasındadır. Hamilelik, şeker hastalığı bazı romatizmal hastalıklar gibi bu bölgede bağlarda şişmeye sebep olan durumlarda sinir sıkışması ortaya çıkar.

Kesin tanı kas ve sinirlerin özel bir alet yardımı ile muayene edilmesini sağlayan elektromiyografi tetkiki ile konur. Tedavisinde zorluk yaratan hareketlerden kaçınmak esastır. Yapılması zorunlu hareketlerde de bazı destekler kullanarak bükülme azaltılmalıdır. İlave olarak bileği sabit pozisyonda tutacak takıp çıkarılan splint veya atel denilen araçlar kullanılır. Kısa süreli iltihabı önleyici ilaçlar tedavide kullanılmaktadır.

Bilek bölgesine enjeksiyonlar veya bağların gevşetilmesine yönelik ameliyatlar da uygulanabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder