Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Merkezi Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz, cinsel sorunlardan biri olan erken boşalmanın altında sabırsızlığın yattığını söylüyor:




“Biz sabırsız bir toplumuz. Her şeyi bir an önce isteyen anında orgazm olur. Oysa cinselliği öğrenmek de cinsel eylem de sabır işidir.”



Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Merkezi Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz, eğitimsizlik ve sabırsızlığın cinsel sorunlarda önemli rolü olduğunu belirterek şunları söylüyor:



“İnşaat mühendisi bir inşaatı yapmaya karar verince önce teorisi üzerinde çalışır, sonra saha çalışmasını yapar. Araştırır, bilgilerini geliştirir ve sonra uygulamaya geçer. Eğer bütün bu ön çalışmaları yapmadan inşaat yapmaya girişirse yapılan bina depremde yıkılan ilk binalardan olur. Cinsellik de böyle. Önce teorisini öğrenmek sonra uygulamaya geçmek lazım. Bu konuda kaynaklar var. En azından ereksiyon nedir, orgazm nedir bu bilgilerin bilinmesi önem taşıyor. Çünkü cinsellik sadece genital bir olay değildir, bilişsel bir konudur. Beyinde algı sistemi olmazsa orgazm da olamaz. Eğitim olmadığı için de erken boşalma gibi cinsel işlev bozukluklarına sık rastlanıyor”



Erkekte Tek Bir Tuş Yok…

Bilgi eksikliği nedeniyle erkeğe de fazla yük bindiğini vurgulayan Doç. Dr. Uğur Yılmaz, “Sanılıyor ki erkekte cinselliği başlatan tek bir tuş, kadında ise klavye gibi çok tuş var. Oysa erkek de kadın da beyniyle sevişir. Dominant bir toplum olduğumuz için erkek kadına cinselliği öğretir sanılıyor. Oysa esas öğretici kadındır ama kadın baskılandığı için kendini gerçekleştiremiyor, doğal davranamıyor.”



Kadının cinsel sorununun farkında olmadığını ya da ayıp saydığı için arka plana ittiğini söyleyen Doç. Dr. Uğur Yılmaz, bu konudaki gözlemlerini şöyle anlatıyor:



“Mesela kadınlar ‘idrar yollarında ağrım var diye geliyor. Bu konuda tetkikler yapılıyor ve bir olumsuzlukla karşılaşılmıyor. Cinsellik sırasında ağrı olup olmadığını sorduğumuzda utana sıkıla “var” diyor. Araştırdığımızda cinsel bir sorunu olduğu ortaya çıkıyor. Kadınlar cinsel sorunlarının farkında değil. Kadınların bir yanılsaması da menopozla ilgili... Menopoz dönemi sonrası gelen hastamız, laf arasında artık cinsel hayatının olmayacağını söylüyor oysa ileri yaşta da cinsellik mümkündür. Kadınların şunu bilmeleri gerekiyor; Menopoz cinselliğin sonu değildir, çıkabilecek sorunlar da çözülebilir sorunlardır.”



En Cinsel Organ Beyin

Cinsel sorunları çözmek için üzerinde çalışılacak, tedavi edilecek en önemli organın genital organlar değil “beyin” olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uğur Yılmaz “İnsan vücudunda en cinsel organ beyindir. Orgazm beyinde olur. Bilişsel sistem gelişmemişse erken boşalma meydana gelir. Bu konuda bilinçteki öğrenilmiş bariyerlerin aşılması lazım” diyor.



Doğru Merkez, Doğru Tedavi

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Cinsel İşlev Merkezi’nin Türkiye’de multidisipliner sistemle çalışan birkaç merkezden biri olduğunu belirten merkezin Direktörü Doç. Dr. Uğur Yılmaz, merkezle ilgili şunları anlattı:


“Cinsel işlev bozukluklarının tanı ve tedavisi için farklı çözümler üreten merkezimizde kadın doğum, psikiyatri ve üroloji bölümleri multidisipliner olarak çalışmaktadır. Özellikle sinir sistemi değerlendirmesinde çok farklı değerlendirme yöntemleri ile tanısı zor olan patolojileri tespit edebilmekteyiz. Merkezimizde uygulanan başlıca tedavi yöntemleri bilişsel davranışçı psikoterapiler, ilaç tedavileri ve gereken durumlarda cerrahi girişimler olarak sıralanabilir.”

0 yorum:

Yorum Gönder