Babanın depresyonu çocuğun gelişimini etkiliyor
Yapılan bir araştırmada, doğum sonrası depresyon geçiren babaların çocuklarında yaşamın ilk yıllarında davranış sorunları ve duygusal sorunların görülme riskinin arttığı belirlendi.

Depresyon küçük çocukların anne ve babalarını sıklıkla etkileyen bir hastalıktır. Annenin doğum sonrası depresyon geçirmesi bebeğe verdiği bakımı etkileyerek sosyal, davranışsal, zihinsel ve fiziksel gelişimde aksamalara neden olabilmektedir.

Ancak çocuğun yaşamının ilk yıllarında babanın depresyon geçirmesinin çocuk gelişimi üzerindeki etkileri konusunda bugüne kadar çok fazla şey bilinmiyordu.

İngiltere, Oxford Üniversitesinden Paul Ramchandani ve arkadaşları 12,800 anne ve babayı kapsayan bir çalışma yaptılar.

Sonuçları geçtiğimiz hafta The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmada, anneler ve babalar doğumdan 8 hafta sonra doğum sonrası depresyonu ölçmeye yönelik bir ankette yer alan soruları yanıtladılar. Babalar 21. ayda yeniden değerlendirmeye alındırlar.

Araştırmada çocuklar 3.5 yaşına geldiklerinde, anneler tarafından doldurulan bir anket yoluyla, duygusal ve davranışsal gelişimlerinde yaşadıkları sorunlar ölçüldü.

Araştırma sonucunda babanın depresyonunun çocuklarda, ve özellikle de erkek çocuklardaki duygusal ve davranışsal sorunlarla bağlantısı olduğu belirlendi.

Böylece araştırma babanın depresyonun çocuğun erken davranışsal ve duygusal gelişimi açısından kalıcı bir olumsuz etki yarattığını göstermiştir.

Sonuç olarak, babaların doğum sonrası depresyon belirtileri yaşamaları halinde, bunu ihmal etmeyerek, mutlaka uzman yardımı almalarının hem kendi sağlık ve mutlulukları, hem de çocukların duygusal ve davranışsal gelişimi açısından önemi ortaya koyulmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder