Çiftlerin hayatını karartan cinsel mitler

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Berfu Günel Akbaş, yanlış cinsel inanışlar nedeniyle yeni evlenenlerin cinsel hayatlarında sorun yaşadığını vurgulayarak “Bilgi eksikliği nedeniyle oluşan korkular ortadan kalkınca çiftlerin arası da düzeliyor” diyor.

Toplumdaki doğru olmayan cinsel inanışlar yeni evlenen çiftlerin hayatını kabusa çevirebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Berfu Günel Akbaş, “Yeni evlenen çiftler bilgisizlik ya da yanlış bilgilenme nedeniyle cinsel ve ruhsal açıdan problem yaşıyorlar” diyor. Akbaş, “Toplumda yaygın olarak doğruluğuna inanılan ama aslında doğru olmayan cinsel mitler nedeniyle sorun yaşayan çiftlerle çok fazla karşılaşıyoruz” diyerek şunları söylüyor:

“Cinsellik mahrem bir konu. Rahat rahat konuşulabilen bir konu değil. Bu yüzden de kulaktan dolma şeylerle evliliğe adım atınca sorun yaşamak da kaçınılmaz oluyor. Kadınlarda en çok “acı çekeceğim korkusu” olduğunu belirten Akbaş, “Çevresinden sürekli cinsellikte kadının çok acı çektiğini, çok kanama olacağını duyan kadın evlenince kendini kasıyor. Cinselliği rahat yaşayamıyor. O nedenle de vajinismus vakaları ile çok fazla karşılaşıyoruz. “Vajinismus”un altında çok büyük bir oranda bilgi eksikliği yatıyor. Daha ilk seansta bilgilendirmeyle kafasındaki korkuyu yok ettiğimiz dolayısıyla sorunu çözdüğümüz vakalar oluyor.

Erkeklerde en çok karşılaştığımız yanlış inanışlar ise erkeğin her zaman cinselliğe hazır ve cinsellikte başarılı olması gerektiğidir. Bu da erkeğin başarısızlık korkusu yaşamasına neden oluyor. Erkeklerde cinsel organın boyutu cinsel gücün göstergesidir şeklindeki cinsel mit de erkeklerin sıkıntı yaşamasına neden oluyor.”

Her çiftin normali farklı olabilir

Cinsellikte normal kurallar olmadığının altını çizen Akbaş, hangi konularda çiftlere destek verdiklerini şöyle anlatıyor:

“Cinsellikte şu kadar sıklıkla ilişkiye girmelisiniz, normal olan kurallar şunlardır gibi önerilerimiz yok. Her çiftin bir ritüeli vardır. Yani kimi çift haftada bir kere ilişkiye girmekten hoşlanır, kimi ayda 3 kez… Her iki örnekteki çift için de bir sıkıntı yoksa biz buna çok az diyemeyiz. Eşlerden birinin sıkıntısı var diğerinin yoksa bunun için doktora geliyorlarsa ortak nokta bulmalarına yardımcı oluyoruz.

Ancak eskiye oranla çiftlerin sorunlarında azalma var. Eskiden sorun kronikleştiği için çözmek de zor oluyordu. Çünkü cinsel sorun, ilişki sorununa dönüşüyordu. Yani eşlerini arası bozulmuş oluyordu. Sorun büyümeden geldiklerinde çok daha kolay oluyor. Cinsel sorunların çözümü için doğru bilgilendirme çok önemli. Özellikle anatomi konusunda bilgi akışının daha ilk öğretimde başlaması gerekir.”

Yanlış cinsel inanışlar

· Cinselliği erkek başlatır ve yönetir; bu erkeğin üzerinde çok ciddi baskı oluşturuyor. Başlatmalıyım kontrol etmeliyim, yönetmeliyim kaygısı yaşıyor.

· Erkek cinselliğe her zaman hazırdır.

· Erkek cinsel organının boyutu cinsellikte çok önemlidir.

· Cinsel ilişkiyi başlatan kadın ahlaksızdır.

· Cinsel ilişkiyi erkek başlatmalı ve yönetmelidir.

· Kadınlar ilk cinsel deneyimlerinde büyük bir kanama yaşarlar: Halbuki bugün biliyoruz ki bazı kızlık zarları elastiki ve hiç kanama olmayabiliyor, esnek olabiliyor. Bu da normal bir süreçtir.

· Cinsel ilişki, cinsel birleşme demek değildir. Yani cinsel ilişki penisin vajina ile ilişkisi değildir; her ilişkide mutlaka cinsel birleşme yaşanması gerekmez. Cinsellik yakınlaşmakla duygusal anlamda düşünsel anlamda paylaşmakla başlar.

Çiftlere Öneriler

· Çiftler ilk etapta endişelerini, korkularını ve cinsel beklentilerini paylaşmalıdırlar. İletişim çok önemlidir.

· Çiftlerden herhangi birinin bir rahatsızlığı, sıkıntısı varsa yokmuş gibi davranmamalıdır. Örneğin “rol yapma” meselesini çok fazla dinliyoruz. Sakıncalı bir davranıştır.

· Cinsel sorunlar aile içinde çok fazla açıklanmamalıdır. En uygun yöntem bir uzmana danışmaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder